Prijzen PCR-testen met Reiscertificaat
☝Tijdelijk 15% korting: Koop Vandaag je pcr-test!☝
coronatest in Groningen

Coronatest doen in Groningen

Ben je niet helemaal lekker en heb je het gevoel dat je misschien corona zou kunnen hebben? Dan is het belangrijk om een coronatest te laten doen. Woon je in Groningen of in de buurt hiervan? Dan zijn er gelukkig diverse plekken waar je terecht kunt. Je kunt bijvoorbeeld in Groningen zelf blijven, maar het is ook mogelijk om naar de testlocatie Bedum te gaan voor een coronatest. Maar hoe gaat een coronatest in Groningen precies in zijn werk? En moet ik mij inschrijven om mij te kunnen laten testen? Op deze vragen hebben wij een antwoord.

Wat is een coronatest?

Om te beginnen bij het begin, wat is een corona test precies? Om het in het kort uit te leggen is een coronatest in Groningen een test om erachter te komen of jij besmet bent met het coronavirus. Dit wordt getest met het bij jouw afgenomen slijmvlies. Dit slijmvlies wordt afgenomen in jouw neus en keel. Dit kan even een gek gevoel geven, maar echt last zul je er niet van krijgen. Het testen gaat op de volgende manier:

 • Maak een afspraak om te laten testen.
 • Kom op de afgesproken tijd naar de testlocatie.
 • Houd je ID en registratiebewijs in de buurt.
 • Er wordt een plek toegewezen waar jij plaats kunt nemen. 
 • Iemand neemt de test af.
 • Eerst wordt er met een swap slijm in de keel afgenomen.
 • Vervolgens wordt er met een andere swap slijm in de neusholte afgenomen.
 • Je krijgt een formulier mee waarop staat wat je moet doen.
 • Rijd meteen naar huis en ga in quarantaine.
 • Wacht tot je de uitslag hebt, dit kan maximaal 48 uur duren.

Er zijn verschillende redenen om je te laten testen. Mocht je bijvoorbeeld binnenkort op zakenreis gaan, dan is het verplicht om een geldige reisverklaring te hebben. Alleen met zo’n verklaring mag jij naar het buitenland vliegen. Om een verklaring te krijgen is het van belang dat jij recent negatief getest bent. Let op, dit kan alleen een PCR test zijn die is afgenomen bij een commerciële teststraat. Bij de GGD kan je je wel laten testen maar daar krijg je er geen geldige reisverklaring bij.

Waar kan je je laten testen?

Er zijn veel verschillende testlocaties waar jij terecht kunt. Als je in de buurt van Groningen woont of in Groningen zelf, dan zijn er een aantal locaties waar jij je kunt laten testen.

Wanneer jij je wilt laten testen bij de GGD kun je terecht bij:

Prijzen PCR sneltest met COVID reiscertificaat
☝Nu hoge kortingen: Koop Vandaag je pcr-test!☝
 • MariniPlaza, Expositielaan 9
 • Europaweg 8

Als je wilt testen bij een commerciële teststraat in Groningen, dan kun je terecht bij:

 • Coronalab op Dierenriemstraat 256
 • Pcrtestnederland op Stettinweg 22
 • Spoedtest op Nieuwe Ebbingestraat 50

Woon je in Assen? Daar zitten een paar eigen teststraten in de buurt. De keuze hangt hierbij sterk af van de reden van testen. Zo kun je een coronatest in Assen doen bij de GGD, maar ook bij een commerciële teststraat.

Waarom moet je je testen?

Een goede vraag is waarom moet je je testen? Het is belangrijk om je te testen om meerdere redenen. Een van deze redenen kan zijn om de mensen om jou heen te beschermen. Het is natuurlijk niet fijn als jij je opa of oma besmet omdat je je niet op tijd hebt laten testen maar hen wel hebt gezien. Heb je dus klachten, dan is het van belang om je eerst te laten testen voordat je hen bezoekt. Op deze manier verklein je de kans op besmettingen. Daarnaast kan het ook nodig zijn om een pcr-test vakantie te doen.

Waar kan je een sneltest laten doen?

Er zijn verschillende locaties waar jij een sneltest kunt doen. Dit is echter wel altijd bij een commerciële teststraat. Bij de GGD kun je meestal alleen een PCR test doen. In de meeste gevallen dien je voor een sneltest te betalen. Het bedrag van een commerciële coronatest is afhankelijk van de test. Een sneltest is meestal rond de 65 euro. Het voordeel van een sneltest doen bij de commerciële teststraten is dat je binnen 30 minuten je uitslag weet. Zo kun je zonder zorgen iemand bezoeken die binnen de risicogroep valt of naar die belangrijke meeting die je verplicht moet bijwonen.

Is een sneltest betrouwbaar?

Iets wat veel mensen zich afvragen is of een sneltest wel betrouwbaar is. Het antwoord hierop, jazeker! Een sneltest is even betrouwbaar en valide als een een PCR-test bij de GGD. Je hoeft je dus echt geen zorgen te maken dat je nadat je je hebt laten testen door middel van een sneltest dat je alsnog besmet bent. Je investeert dus ook echt in een valide test. Het voordeel van een sneltest zoals eerder benoemd is dat je binnen een half uur je uitslag hebt. De test is dus valide en snel, ideaal.

Hoe kan je een coronatest aanvragen?

Het aanvragen van een corona test is vrij gemakkelijk. Je kunt dit op verschillende manieren doen. De manieren om dit te doen zijn:

 • Via de telefoon, bel de teststraat waar jij je wilt laten testen, houd je BSN nummer bij de hand en plan vervolgens een afspraak in bij de juiste teststraat op het juiste tijdstip.
 • Online via de website van de teststraat waar jij heen gaat. Dit is vrij gemakkelijk te doen, let er wel op dat dit bij de GGD alleen kan met je DigiD. Net zoals telefonisch wordt er op deze manier een afspraak ingepland met de juiste gegevens.

Heb je op een van deze manieren een afspraak gemaakt? Dan krijg je via de mail een bevestiging hiervan. Het is belangrijk dat je deze mail uitprint. Dit is namelijk jouw oproepkaart en daarmee kun jij je laten testen. Kom jij naar de testlocatie en heb jij je bewijs niet mee, dan mag jij ook niet getest worden. Vergeet ook zeker geen geldig ID mee te nemen naar de testlocatie. Aan de hand van jouw ID controleren zij of jij ook echt degene bent die een test heeft aangevraagd.

Hoe weet je of jij besmet bent met het virus of niet? 

Zodra jij je hebt laten testen krijg je afhankelijk van waar jij je hebt laten testen de uitslag via de mail of telefonisch. Laat jij je testen bij de GGD, dan krijg je binnen maximaal 48 uur jouw uitslag. Bij een commerciële teststraat is dit vaak wat sneller. Bij een sneltest en antigeen test duurt dit maximaal 30 minuten. Een PCR-test duurt wel iets langer maar is vaak sneller als een test bij de GGD, deze uitslag krijg je vaak binnen 24 uur. Het bij alle teststraten het geval dat als jouw resultaten bekend zijn jij dit ook zo snel mogelijk te horen krijgt. 

coronatest in Groningen

Wat als je positief getest bent

Ben je positief getest op het virus? Dan is het belangrijk dat je in quarantaine blijft. Vanaf het moment dat jij je hebt moeten laten testen ben jij al in zelfisolatie gegaan. Het is belangrijk dat wanneer jij positief getest bent je minimaal zeven dagen lang in zelfisolatie blijf. Als je dit hebt gedaan is het nog van belang dat jij 24 uur klachtenvrij bent. Is dit het geval? Dan mag jij uit je quarantaine. Krijg je toch weer wat verschijnselen dan is het slim om weer terug in isolatie te gaan en je opnieuw te laten testen. Op die manier weet je zeker dat je andere niet besmet. Mocht je positief getest zijn neem de GGD zo snel mogelijk contact met jou op. Dit doen zij ook als jij je hebt laten testen bij een commerciële teststraat. De GGD gaat dan samen met jou kijken met wie jij de afgelopen dagen in nauw contact bent geweest. Zij worden dan gebeld of gemaild met de vraag om vijf dagen in quarantaine te gaan en hen op de vijfde dag te laten testen. Dat zij zich alleen mogen laten testen op de vijfde dag is om te voorkomen dat je een false test krijgt. Test jij op dag één dan kan het maar zo zijn dat op de test niet te zien is dat jij besmet bent terwijl jij het virus toch bij je draagt. Vanaf dag vijf is dit wel te zien, daarom is het echt van belang om je niet eerder te laten testen.

Hoe weet je wat je allemaal moet doen?

Het is begrijpelijk als je veel vragen hebt. Gelukkig worden er na je test informatiefolders meegegeven waarin staan wat de procedure is nadat je getest bent. Er zijn in principe twee procedures na het testen. In quarantaine gaan omdat je positief getest bent. Of uit zelfisolatie gaan omdat je negatief getest bent. Hier zit dan wel de kanttekening aan dat wanneer jij het gevoel hebt dat je niet helemaal lekker bent je meteen opnieuw gaat testen. Op deze manier bescherm je de mensen om jou heen en de rest van Nederland. Als wij dit allemaal doen krijgen wij meer grip op het virus en kunnen wij sneller terug naar het oude ‘normaal’. Je hoeft je niet iedere keer bij dezelfde testlocatie te laten testen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de ene keer naar Groningen te gaan terwijl je de volgende keer een coronatest Assen doet. Dat is tenslotte wat we allemaal willen. Houd je daarom aan de regels die momenteel gelden en doe een coronatest bij klachten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top